top of page

Zo werkt een airconditioning

Een airconditioningsysteem, kortweg airco genoemd, bestaat uit een binnen- en buitendeel. Om deze reden wordt het systeem ook wel split airconditioning genoemd. Er zijn ook typen airconditioners* met bijvoorbeeld meerdere binnendelen op één buitendeel. De techniek werkt bij al deze typen airconditioning hetzelfde.

Het binnendeel

Het binnendeel zuigt lucht aan uit de ruimte, draagt de warmte of kou uit deze lucht over aan een warmtewisselaar en transporteert deze via een leiding naar het buitendeel. Vervolgens zal de ruimte gekoelde of verwarmde lucht ‘terugkrijgen’ dat de ruimte in wordt geblazen. Wanneer de airconditioning wordt gebruikt om te koelen onttrekt het binnendeel dus de warme lucht aan in de ruimte, om vervolgens gekoelde lucht naar binnen te blazen. Bij verwarmen gebeurt het proces omgekeerd.

Daarnaast beschikken door Boweko geïnstalleerde airconditioners over een filtersysteem dat ervoor zorgt dat stof, vervuilende deeltjes en nare luchtjes uit de lucht worden verwijderd. Deze deeltjes worden opgevangen in een filter dat eenvoudig door de gebruiker te reinigen is. Wanneer de airconditioner koelt wordt de lucht ook ontvochtigd. Dit opgevangen vocht wordt automatisch afgevoerd via een leidingsysteem dat we meestal aansluiten op de regenwaterafvoer.

Het binnendeel bestaat uit verschillende modellen, waarvan de werking op dezelfde manier is. Het bekendst is het wandmodel. Deze wordt in de betreffende kamer aan de wand gehangen, gekoppeld door weggewerkte leidingen met het buitendeel. Ook zijn er modellen die aan het plafond hangen of die op de vloer staan. Voor particulieren is het wandmodel het uitgangspunt.

210519_Boweko_doorLars6498.jpg

Het buitendeel

Het buitendeel draagt de overtollige warmte of kou af aan de buitenlucht. Wanneer de airconditioner op verwarmen staat onttrekt het buitendeel warmte aan de buitenlucht. Zelfs wanneer het buiten vriest kan het buitendeel hier warmte aan onttrekken, waardoor u ook in een strenge winter er warm bij zult zitten.

Dit onderdeel van de airconditioner, ook wel de condensing-unit genoemd, kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Zo kan de unit aan de buitenmuur, op het dak, op een balkon of op de grond in de tuin worden geplaatst. Onze monteur zal samen met u de meest geschikte plek uitkiezen om de buitenunit zo onopvallend mogelijk te plaatsen.

210519_Boweko_doorLars6273.jpg
VOORDELEN VAN EEN AIRCONDITIONING

Een airco biedt veel voordelen. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

VERSCHILLENDE TYPEN AIRCONDITIONING

Er bestaan verschillende typen airco's. Lees alles over de verschillen.

ONZE
MERKEN

Wij werken alleen met de beste merken. Merken waar we al jarenlang achterstaan.

bottom of page