Airco of warmtepomp
Wat zijn de voor- en nadelen?
Zowel een airco als warmtepomp is ideaal voor wie wilt besparen op de energierekening. Zo kunnen ze beide uitstekend gasloos verwarmen, en naast de airco kan een warmtepomp soms ook koelen. Logisch dat ze met elkaar worden vergeleken. We leggen je hieronder uit wat precies de verschillen zijn tussen beide systemen.
Persoonlijk advies op maat
Of je nu kiest voor een airco of warmtepomp; wij van Boweko staan klaar om je te begeleiden met persoonlijk advies. Bij interesse komen we graag vrijblijvend langs om je situatie en wensen door te nemen, waarna we een vrijblijvende offerte opmaken. Zo weet je zeker dat je over alle informatie beschikt om een goed doordachte keuze te maken.
Alle verschillen op een rijtje
Airco
OF
Warmtepomp
Koelen én verwarmen
Naast dat een airco heel goed kan koelen, kunnen moderne airco's ook uitstekend én duurzaam verwarmen! Een airco werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp; warmte wordt aan de buitenlucht ontrokken en binnen afgegeven. Een airco verwarmt dus gelijk de binnenlucht zonder tussenkomst van water; dit is daarom veel sneller en met minder verliezen.
Enkel verwarmen (vaak)
Een full-electric warmtepomp kan in combinatie met vloerverwarming naast verwarmen ook je woning enigzins koelen. Dit is vaak genoeg om de woning zeer comfortabel te maken, maar is niet te vergelijken met de koeling van een airco. Is je vloerverwarming enkel bijverwarming of moet je het helemaal zonder vloerverwarming doen? Dan blijft het helaas alleen bij verwarmen.
Één ruimte op temperatuur
Een airco kan doorgaans maar één ruimte koelen en verwarmen. Wanneer je besluit je woonkamer met een airco te gaan verwarmen, betekent dit dus dat de rest van de woning niet mee verwarmd wordt. Slaapkamers hebben vaak genoeg aan de restwarmte die vanuit beneden doorstraalt naar boven, maar ruimtes als de badkamer, een kantoor of hobbykamer zullen koud aanvoelen. Dit is te verhelpen door; 1) Veel gebruikte ruimtes ook te voorzien van een airco. Denk hierbij aan; een dichte keuken, kantoor of naast beneden ook een airco op de overloop. 2) Ruimtes die maar zeer kort verwarmd moeten worden (badkamer) voorzien van elektrische verwarming, zoals infra rood. 3) Of bij koude buitentemperaturen een of twee uur per dag met de cv-ketel te stoken, zodat de rest van de woning wordt meeverwarmd. Bovenstaande is zeer afhankelijk van je woning. We adviseren je graag tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.
Gehele woning op temperatuur
Een warmtepomp verwarmt de woning via het (bestaande) verwarmingcircuit in de woning. Zo wordt de warmte geleidelijk en dus comfortabel verspreid over je woning. Ruimtes die veelal koud blijven omdat de thermostaat afslaat aangezien de woonkamer op temperatuur is, blijven helaas wel achter. Voor dit soort ruimtes zoals zolderkamers of werkkamers is een airco een goede aanvulling.
Besparen op gas tot 70%
Met een airco in de woonkamer bespaar je fors op je energierekening. Zo zal je met gas pas moeten bijverwarmen vanaf een buitentemperatuur van 5 - 0 °C overdag. Kies je voor een airco met wat meer overcapaciteit dan zal je nog minder gas hoeven te verbruiken. In wezen is een airco dus een soort hybride warmtepomp, maar dan zonder gekoppeld te zijn aan de Cv-ketel. Elektra is helaas niet gratis, maar wel stukken voordeliger dan gas. Zeker met onze energiezuinige Toshiba en Carrier airco's druk je je gasrekening dan ook fors, zonder een torenhoge energierekening.
Tot 100% gasbesparing mogelijk
Wil je helemaal van het gas af? Dat is mogelijk met onze full-electric warmtepomp van Toshiba. Het enige waar je dan mogelijk nog gas voor verbruikt is koken. Is helemaal van het gas af (nog) een stap te ver? Dan kan een hybride warmtepomp een slimme keuze zijn. Deze geeft bij lage buitentemperaturen het werk (gedeeltelijk) over aan de Cv-ketel, waardoor het binnen comfortabel warm blijft. De gewenste buitentemperatuur waarbij de hybride warmtepomp het werk (deels) overgeeft aan de Cv-ketel stellen we in overleg in.
Relatief lage investering
Waar een warmtepomp een grote investering vraagt, is een airco relatief voordelig in aanschaf. Neem je een airco in de woonkamer, dan heb je ongeveer dezelfde besparing op je gasrekening als een hybride warmtepomp, voor een fractie van de prijs. Daarnaast kan je nu ook je woning koelen, in plaats van enkel verwarmen. Zo is de 'juiste' keuze afhankelijk van je wensen, de mogelijkheden in je woning en het budget. Geen ABC'tje dus; gelukkig helpen onze technici je graag bij het maken van deze keuze tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.
Relatief grote investering
Niet voor niets probeert de overheid de verkoop van warmtepompen te stimuleren; de investering is relatief groot. Het belangrijkste bij de aanschaf is dan ook of en hoe snel je je warmtepomp terugverdiend. We helpen je graag bij het inschatten van de terugverdientijd tijdens een vrijblijvende adviesgesprek. Als grove maatstaaf geldt; hoe meer gas je verbruikt, hoe aantrekkelijker de investering in een warmtepomp is. Daarnaast is het kopje hieronder van groot belang...
Geen aanpassingen aan woning vereist
Hoewel elke woning gebaat is bij goede isolatie, is dit bij verwarmen met een airco minder van belang dan bij een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmd je woning namelijk zeer langzaam op doordat het eerst je leidingwater opwarmd, voordat deze warmte in je woning wordt afgegeven. Als je woning slecht geïsoleerd is, en er dus veel warmte naar buiten verdwijnt, heb je dus al snel een probleem. Een airco geeft direct de warmte af aan de binnenlucht, waardoor het het warmteverlies snel aanvult met nieuwe warmte. Uiteraard zorgt slechte isolatie dus wel voor een relatief groter energieverbruik en minder comfor, waardoor isoleren altijd aan te raden is.
Goede isolatie en vloerverwarming aangeraden
Van het gas af zonder goede isolatie en vloerverwarming (of lage temperatuur radiatoren) is niet mogelijk. Zo simpel is het. Bij een hybride warmtepomp is dit minder van belang, maar wel ten zeerste aangeraden. Een warmtepomp verwarmt je leidingwater het liefst rond de 35⁰C; ideaal voor vloerverwarming. Normale radiatoren vragen minimaal 60⁰C. Hoewel onze warmtepompen deze temperatuur ook kunnen halen, gaat dit fors je fors meer op je energierekening kosten en wordt je terugverdientijd dus veel langer. Wanneer je plannen hebt om je woning grondig te verbouwen is het zeker verstandig vloerverwarming en isolatie mee te nemen in je plannen, als je woning hier nog niet over beschikt. Als je een dusdanig grote verbouwing als investering laat uitvoeren verwachten we echter niet dat je dit terug gaat verdienen.
Geen tapwater combinatie
Een airco is ideaal voor het verwarmen van ruimtes zoals je woonkamer, maar je tapwater verwarmen zal lastig gaan. Tenzij je doucht als Wim Hof zal je sanitair water dus verwarmt moeten worden door een externe boiler. Dit kan door je reguliere Cv-boiler op gas, door een elektrische boiler of door een warmtepomp boiler. Alle drie de opties hebben voor- en nadelen. Meer informatie hierover vind je onder de 'warmtepompen' pagina.
Tapwater verwarming mogelijk
Bij de aanschaf van een warmtepomp kies je voor een systeem dat zowel je woning als je tapwater kan verwarmen. Afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden in je woning kan je kiezen voor een interne of externe warmtepompboiler in je warmtepomp. Kies je voor een hybride warmtepomp? Dan is doorgaans je Cv-ketel nog verantwoordelijk voor het verwarmen van je tapwater. Kijk voor meer informatie vooral even onder het kopje 'warmtepompen'.