Verwarmen met
een airco
Een airco als warmtepomp
Waar een airco vooral bekend staat om de koelende werking, wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor een airco als energiezuinige verwarming. Een airco werkt namelijk op dezelfde manier als een warmtepomp; in de winter neemt de buitenunit warmte op uit de buitenlucht, en geeft deze via de binnenunit af zodat jij er comfortabel bij zit. Een airco wordt dus ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd.
Voordeliger dan verwarmen met gas of electra
Een airco is dus een duurzaam alternatief voor verwarmen op gas, en is zelfs voordeliger dan elektrische verwarming. Dit komt omdat een airco zelf geen warmte produceert, maar enkel stroom verbruikt door warmte van buiten naar binnen te brengen. Dit geeft onze zuinigste modellen van Toshiba zelfs een rendement van meer dan 500%.
Verwarmen onder het vriespunt
Kan een airco dan alleen warmte naar binnen halen als het buiten warm is? Nee, een airco kan ook prima verwarmen onder het vriespunt; zelfs tot -15°C!
Wel zul je merken dat de airco bij lagere buitentemperaturen meer tijd nodig heeft om de ruimte te verwarmen. Rond het vriespunt kan de buitenunit zo nu en dan invriezen. Geen paniek; dit hoort bij het normaal functioneren van een airco of warmtepomp. De buitenunit ontdooit zichzelf door kort een beetje warmte van binnen naar buiten te geleiden.
Je stookgedrag zal dan ook deels afhangen van het jaargetij waarin je je bevindt. Hierover vertellen onze monteurs je graag meer tijdens het adviesgesprek op maat, en natuurlijk tijdens de bedieningsuitleg na oplevering.
Comfort van een airco
Verwarmen met een airco is de snelste manier van verwarmen. De airco blaast namelijk de warmte direct de woonkamer in, zonder tussenmedium zoals water in je cv-systeem. Deze luchtstroom van de airco is helemaal naar wens in te stellen, zodat je hier geen last van ondervind.
Ook instelbaar is de ventilatorsnelheid; zo kun je de airco zo hard laten blazen als je zelf wilt. Of kies je liever voor de automatische uitblaasstand? Dan pakt de airco uit zichzelf de beste uitblaassnelheid bij de temperatuur in de ruimte. Zo zal de airco wanneer je hem aanzet snel de ruimte verwarmen, om vervolgens uit zichzelf stiller te worden. Staat de deur wat langer open en koelt het binnen wat af? Dan pakt de airco vanzelf het tempo weer wat op, zodat je altijd comfortabel in huis zit.
Één ruimte op temperatuur
Een airco is dus de perfecte oplossing voor het duurzaam verwarmen én koelen van een ruimte, zoals de woonkamer. Dit betekent wel dat de overige ruimtes niet mee worden verwarmd door de airco. Een gesloten keuken, de eerste verdieping of zolder zal dus achterblijven qua temperatuur.
Wil je deze ruimtes ook duurzaam verwarmen? Dan raden we dit aan;
-
Airco('s) laten installeren in bijvoorbeeld de overloop.
-
Elektrische verwarming zoals infra rood aanschaffen voor de badkamer.
-
Of +/- 2 uur per dag de Cv-ketel op gas laten stoken, zodat ook de ruimtes zonder airco worden verwarmd.
Assortiment Airconditioning;
Welke airco past bij jou?
Airco of warmtepomp;
de voor- en nadelen.
OF
Alle voordelen op een rijtje
Zowel koelen als verwarmen; het hele jaar door profijt
Zeer energiezuinig, en dus hoge besparing op stookkosten
Relatief lage investering
Geen grote aanpassingen aan de woning vereist
Ook ideaal voor die 'altijd koude' ruimtes in huis
Goede nachtrust; betere concentratie; lekkerder in je vel
Verlichtende werking voor met name COPD en astma patiënten
Door diverse luchtfiltertechnieken een schonere lucht
Zeer onderhoudsvriendelijk; geen onderhoudscontract nodig